Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

The Food of Love - Βιβλιοκριτική

The Food of Love (H Συνταγή του Έρωτα)

Λένε ότι ο έρωτας περνάει απ’το στομάχι…Αλήθεια είναι…

Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο έπεσε στα χέρια μου τον περασμένο Αύγουστο, τον οποίο πέρασα στην ηλιόλουστη και γευστικότατη Σικελία. Τι καλύτερο, λοιπόν, απ’ το να διαβάζεις για τον έρωτα με φόντο την Ιταλία και με συνοδεία υπέροχες συνταγές της χώρας που φιλοξένησε τη μεγάλη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Γιατί περί αυτού πρόκειται: Ο συγγραφέας Anthony Capella, ένας γευσιγνώστης λάτρης της ιταλικής κουζίνας, έβαλε όλη του τη μαεστρία στο πρώτο του αυτό βιβλίο για να αποδώσει μια ρομαντική ιστορία αγάπης μέσα από τις ακαταμάχητες γεύσεις της επταλόφου πρωτεύουσας.

Η ιστορία, απλή: ένα ερωτικό τρίγωνο. Η Laura, αμερικανίδα φοιτήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στη Ρώμη, αποφασίζει μετά από πλήθος αποτυχημένων σχέσεων ότι ο άνδρας που αγαπάει την κουζίνα είναι ο άνδρας που αγαπάει τη γυναίκα. Συναντάει, λοιπόν, τον Tommaso, έναν τυπικό Ιταλό εραστή, που για να την κατακτήσει της παρουσιάζεται ως σεφ σε ένα από τα μεγαλύτερα ιταλικά εστιατόρια. Εκεί είναι που μπαίνει ο τρίτος της υπόθεσης, ο κολλητός φίλος του Tommaso, o Βruno, ένας πραγματικός σεφ αλλά άτυχος με τις γυναίκες, που καλείται να βγάλει το φίδι απ’την τρύπα. Όλα βαίνουν καλά, ώσπου ο Bruno ερωτεύεται κεραυνοβόλα τη Laura…

H ιστορία θυμίζει έντονα τον μύθο του Cyrano de Bergerac. Όλοι τον ξέρουμε και προσωπικά εγώ τον λατρεύω: είναι η δικαίωση του μέτριου εξωτερικά αλλά ωραίου εσωτερικά απέναντι στο απλά όμορφο και εντυπωσιακό. Όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος που σας προτείνω ανεπιφύλακτα αυτήν την ιστορία. Ο Anthony Capella έχει καταφέρει να φτιάξει ένα βιβλίο που σου ’ρχεται να το φας! Ειλικρινά, οι περιγραφές του για τις πολυάριθμες συνταγές με τα συστατικά τους, που ο ερωτευμένος Bruno μαγειρεύει, άλλοτε για να εκπλήξει, άλλοτε για να σαγηνεύσει, άλλοτε για να μεθύσει και πάντα για να εντυπωσιάσει τη Laura, είναι τόσο ζωντανές, τόσο αλμυρές, γλυκές, υπέροχα πικρές, κρεμώδεις ή τραγανές, που ακόμα κι αν έχεις μόλις φάει, σου τρέχουν τα σάλια! Μάλιστα, ως δώρο από το συγγραφέα, στις τελευταίες σελίδες παρατίθενται ακέραιες αυθεντικές ιταλικές συνταγές, καλώντας όλους τους αναγνώστες να τις δοκιμάσουν και να ανακαλύψουν τις αφροδισιακές ιδιότητες της ιταλικής κουζίνας!

Το βιβλίο αυτό το διάβασα σε 2 μέρες κι αυτό, γιατί δεν μπορούσα να το έχω συνέχεια μαζί μου.

Η επιτυχία του ήταν τέτοια, που μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες (δυστυχώς όχι ακόμα στα ελληνικά), ενώ τα δικαιώματά του έχουν εξασφαλιστεί από τη Warner, ώστε να γυριστεί και σε ταινία. Στην ιστοσελίδα www.thefoodoflove.com υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για το βιβλίο, καθώς και για τις επόμενες δραστηριότητες του Capella, που χάρη σ’αυτό, έχει δει τη συγγραφική του καριέρα να εκτινάσσεται.

Το προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη! Πρόκειται για την καλύτερη επιλογή για όσους αγαπούν τις πραγματικά ρομαντικές ιστορίες και το αληθινά καλό φαγητό!
Καλή σας όρεξη!

Ηλιάννα Γαλλή-Βαρειά
iligvareia@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: